Kinderen en hardlopen: kindvriendelijke wedstrijden, tips, verslagen en agenda!

Het lopend seizoen is terug en je wilt je inschrijven voor de ene of de andere wedstrijd. Maar je kleine blonde hoofden vragen jou hetzelfde te doen. Onmogelijk om ze 10 km lang te slepen….de oplossing: winkelen voor kinderen. Mijn mensen hebben er vorig jaar een aantal met veel plezier en succes getest. Zal ik het uitleggen?

Het principe is eenvoudig: het gaat erom dat u uw kinderen voor of tijdens uw eigen race over een afstand laat lopen die geschikt is voor hun leeftijd. De kinderen zijn niet getimed en er is geen rangorde. Het doel is om plezier te hebben. Een mascotte is er meestal om voor hen te rennen en een beetje animatie te doen. Bij aankomst ontvangen de kinderen een medaille en goodies. En ze zijn er enorm trots op! Vaak worden verschillende afstanden aangeboden, afhankelijk van de leeftijd van de kinderen: 400 m voor zeer jonge kinderen in de kleuterschool en 800 m tot 1 km voor oudere kinderen in de lagere school. De race wordt op gemarkeerde paden of tracks gereden.

Kinderen en hardlopen

Maar wat is de ideale afstand voor elke leeftijd?

Wees je ervan bewust dat kinderen niet zo redelijk zijn als wij en niet in staat zullen zijn om de afstand te beheren als wij. In principe verlaten ze de kassa zonder enige twijfel volledig. Vandaar het belang om ze korte afstanden aan te bieden. Lange afstanden afleggen vereist kennis en zelfmanagement die kinderen niet hebben.

Bovendien, zelfs als een kind in staat is om een goede 20 minuten te joggen, verveelt hij zich snel. En dat is niet het punt. Je moet hem laten vluchten en hem niet laten walgen.

Het is moeilijk om precies de ideale afstand voor elke leeftijd in te schatten. Het ene kind is het andere niet. Uit ervaring weet ik dat mijn mensen niet dezelfde weerstand hadden op dezelfde leeftijd. De 13-jarige oudere kan niet 5 km lopen zonder af en toe te lopen, terwijl haar kleine zusje dit op 10 jarige leeftijd in minder dan 30 minuten en praktisch zonder training deed. Zij mogen echter niet worden gedwongen of over hun grenzen heen worden geduwd. 5 km is al een lange tijd, zelfs voor volwassen lopersleerlingen! Mijn dochter deed het bewust met mijn aanbeveling om te lopen als ze de behoefte voelde.

Uiteindelijk zou ik, gezien de ervaring die ik met mijn eigen ervaringen heb opgedaan, zeggen dat 500 m een maximum is voor kleuters, 2 km is een maximum voor kinderen van 6 tot 10 jaar en dat 5 km mogelijk is vanaf de leeftijd van 10 jaar. Maar nogmaals, en dit is essentieel, het ene kind is het andere niet.

Moeten we ze eerst trainen?

Net zoals sport nuttig kan zijn voor kinderen, kan het ook psychologische en fysiologische schade veroorzaken als het overdreven wordt beoefend. Een kind kan ook last hebben van overtraining en verwondingen. Dus laten we hun kleine gewrichten sparen en ze laten groeien en ontwikkelen zonder onnodig trauma.

Uw kinderen rennen toch al de hele tijd: in de speeltuin, in het park en zelfs in het huis (ondanks uw berispingen!).

Het is niet nodig om een ultramodern plan met de titel “Ik slaag mijn eerste 400 m in 8 weken” uit te voeren. Het is totaal nutteloos. Als je wilt dat ze trainen of als je er echt zeker van wilt zijn dat ze de race afmaken, denk dan eens goed na: laat ze met de hond naar de volgende bank racen of improviseer een voetbalwedstrijd in de tuin. En omdat we ons afvragen waar de kinderen hun energie vandaan halen, laten we erop vertrouwen dat ze een paar minuten kunnen rennen…. je zult zien, dat het op D-day niet langer zal duren!

Als uw kind echt verslaafd raakt aan hardlopen (wat een geluk!), raad ik u aan om een controle bij een sportarts te laten doen om elke vorm van ziekte uit te sluiten. Mijn oudste dochter is dus hyperlaxed en moet vermijden om intensief te sporten of het risico te lopen haar gewrichten te beschadigen. Dus er is weinig kans om haar een marathonloper te maken! Ze klaagde er niet over, het stond niet in haar plannen!

Neem ook advies in van echte sportprofessionals: sportcoaches, gymnastiekleraren, … die u zeker kunnen vertellen wat geschikt is voor uw kind of niet.

De D-Dag

Ervaar het met hem als een feest en niet als een wedstrijd. Maak hem trots op zichzelf en herinner hem eraan dat het belangrijkste is dat hij plezier heeft! Papa (en/of mama) zal vlak erna een semi lopen en zal ook niet als eerste zijn.

Laten we niet vergeten dat dit leuk moet blijven en geen psychologisch moeilijke kwestie voor kinderen mag worden. Je hoeft niet tegen ze te schreeuwen om ze sneller te laten gaan, maak je geen zorgen, ze gaan toch al de hele weg! Het is niet nodig om hen erop te wijzen dat ze niet in de eerste waren. Wie kan het wat schelen? Wie kan het wat schelen? Niet iedereen is Bekele, en de onze heeft geen reden om meer getalenteerd te zijn dan de anderen. Kortom, er is geen reden om ze te walgen. Het doel is voor hen om zich te vermaken en het opnieuw te willen doen. En wie weet brengen ze je over een paar jaar hun eerste medaille in de 20 km van Brussel!

Misschien is het tijd om ze de basis van een gezonde levensstijl te geven. Leer hen het belang van respect voor hun lichaam, goed slapen en gezond eten. Een kleine herinnering aan de voedselpiramide in de ochtend en een grote slaap de dag ervoor!

Praktische aspecten

Ten eerste, als je jezelf moet uitrusten, is er een kleine organisatie voor nodig. Nu moeten we ook onze kleine ontluikende loper voorbereiden!

Ik doe het altijd de dag ervoor om de ochtendkoorts te vermijden. Kan net zo goed de dag beginnen in de zenitude! We hebben genoeg tijd om de startlijn te benadrukken! Ik pak hun spullen naast hun bed in met de envelop met het slabbetje en de spelden.

Geef ze passende sportkleding. Je zou toch niet gaan rennen in een spijkerbroek, of wel? Ook zij niet…. Als de afstand 5 km is, zijn loopschoenen essentieel.

De avond ervoor bereid ik een niet al te vette maaltijd op basis van zetmeelhoudende voedingsmiddelen, vooral als mijn dochter op een afstand van 5 km is geregistreerd. De maaltijd van de vorige dag zou niet het onderwerp moeten zijn van een diepgaand voedingsonderzoek…. Kortom, maak de pasta, ze zullen toch gelukkig zijn!

Ook kijk ik op de website van de organisatie wat ze van plan zijn voor de bevoorrading, om te weten te komen of ik een banaan en water voor mijn lulous moet meenemen.

Ik vertrek vroeg genoeg om op tijd te zijn, vooral als ik nog steeds in de rij moet staan bij de slabben.

En vooral, laten we de toiletpauze niet vergeten net daarvoor. Met stress hebben onze kleintjes het chique gevoel dat ze plotseling moeten plassen, net zoals ze vertrekken!

Sommige wedstrijden omvatten een dagopvang met entertainment terwijl u om de beurt loopt. Dit is een uitstekende oplossing als u geen andere zorg heeft. Controleer dit zorgvuldig, want de plaatsen zijn over het algemeen beperkt en kinderen moeten zich ruim van tevoren aanmelden.

Als er geen georganiseerde dagopvang is, ben ik van plan om een babysitter te hebben die bij hen kan zijn als ik ren. Tijdens mijn laatste wedstrijd in Scharbeek zag ik niet dat er een dagopvang werd georganiseerd. Daarom heb ik een babysitter in Schaarbeek ingeschakeld die de kinderen kon oppassen. Dus geen stress tijdens mijn vlucht!

De geteste wedstrijden in België

Vorig jaar heb ik met mijn kinderen (en soms ook met die van andere kinderen) een aantal wedstrijden getest. Over het geheel genomen vond ik ze goed georganiseerd en mijn kinderen vroegen om meer! Een kort overzicht:

 • De 15 km van Sint-Lambrechts-Woluwe, de 15 km van Sint-Lambrechts-Woluwe

3 “Marsupilami”-wedstrijden zijn gepland voor de start van de wedstrijden voor volwassenen: 400 m voor de kleuterscholen, 800 m voor de 1e, 2e en 3e primary en 800 m voor de 4e, 5e en 6e primary. Een dagopvang tijdens de wedstrijden voor volwassenen is beschikbaar voor een bescheiden bedrag van 1€. De inschrijving om achter de gele mascotte met zwarte stippen aan te gaan is 1€ online en 2€ ter plaatse. De kinderen rennen op een stadion.

Vertrek: Herfststadion op 14 mei 2017.

 • De 10 km van Schaarbeek

Zeer mooie race “Marsupilami” op het Terdelt-stadion. Het vindt plaats op een vrijdagavond om 19.00 uur. 2 afstanden zijn gepland voor kinderen: 400 m voor kleuterscholen en 800 m voor basisscholen (1ste, 2de, 3de en 4de, 5de, 6de en volgende). 1€ in voorverkoop en 2€ ter plaatse.

Een dagopvang is gepland van 19.30 tot 21.00 uur tegen een kostprijs van 1 € op voorhand en 2 € ter plaatse.

Dit jaar is er ook de mogelijkheid om deel te nemen aan een 5km evenement, wat leuk kan zijn voor oudere kinderen en tieners. Maar wees voorzichtig, ik zou niet aanraden om een tiener alleen te laten lopen. Toen ik vorig jaar aan de 10 km deelnam, werd ik onderworpen aan misogynistische opmerkingen van “toeschouwers” en ik ontving vele getuigenissen van intimidatie van allerlei aard op verschillende punten in het parcours. Niet cool. (zie mijn verslag in de running&co sectie)

Vertrek: Terdelt-stadion, 22 september 2017.

 • De Chiquita race op de Belfius Marathon in Brussel en de 5.000 km lange Chiquita-race op de Belfius Marathon in Brussel.

Mijn 8-jarige zoon heeft de Chiquita race getest. Met zijn slabbetje kreeg hij een prachtig geel t-shirt! De route ligt in het Jubelpark en is +/- 1 km lang. De aankomst is niet op dezelfde plaats als het vertrek, maar het is zeer goed georganiseerd: elk kind krijgt een slabbetje toegewezen dat overeenkomt met de kleur van een ontmoetingspaneel voor hem en zijn ouders voor het geval ze zich niet bij de finish bevinden. Inderdaad, er zijn veel deelnemers en een beetje extra veiligheid is welkom! Bij aankomst ontvangt elk kleintje een zakje met een drankje, een medaille en een banaan!

Mijn 10-jarige dochter testte de 5 km met haar grootvader. Wat een geweldige herinnering voor jullie beiden! Het vertrek is op de vijftigste verjaardag en de aankomst op de beurs. Een goede race voor de eerste 5 km, want het is bijna volledig op een helling! Mijn dochter was te blij om een eerste “grote” medaille te ontvangen. Hij wilde het nog een keer doen! Ze vond de sfeer geweldig en werd aangemoedigd door veel mensen langs het parcours was echt een drijvende kracht voor haar gedurende de hele race. Ze kijkt er naar uit om deel te nemen aan de editie van 2017!

Vertrek: Jubelpark, 1 oktober 2017.

 • Acerta Ekiden op de Heizel

Een kinderrace van ongeveer 1 km wordt aangeboden voor de volwassen estafettemarathon. De sfeer is geweldig en de wedstrijden eindigen in het Heizelstadion. De kinderen ontvangen een medaille en een T-shirt. Er is slechts één afstand gepland. Tip: Neem iets mee om de kinderen bezig te houden op de tribunes tijdens de volwassen estafette. Er zal altijd iemand van uw team aanwezig zijn om het te bekijken, maar het duurt tussen de 3 en 4 uur om op de kinderen te wachten.

Vertrek: Koning Boudewijnstadion, 14 oktober 2017.

 • La Carolorida in Charleroi

Er is geen kinderrace gepland, maar er is een manier om slechts één 4,7 km-loop te doen (5 km aangekondigd maar er is iets minder). Het vertrek is van de kerstmarkt. De sfeer is erg goed en er wordt een vermommingsthema voorgesteld aan de lopers. Mijn dochter, toen 11 jaar oud, nam deel aan het thema fluo en de jaren ’90. Naast het verlies van haar veelkleurige pruik onderweg, heeft ze echt genoten van deze ongewone nachtelijke race! Te doen voor de lol….prijzen zijn voorzien voor de beste kostuums. Dus, veel plezier ook voor de race!

Vertrek: Kerstmarkt van Charleroi, nog geen datum aangekondigd, de editie van 2016 vond begin december plaats.

Enkele andere wedstrijden in België om te testen met zijn kinderen:

Chiquita Race Kalender:

 • 19/03 Dwars door Dwars door Dendermonde
 • 25/03 Cretes de Spa – Trail
 • 23/04 DVV Antwerpen 10 mijl & Marathon
 • 01/05 Knokke 10K
 • 14/05 Dwars door door Brugge
 • 21/05 Stadslool Gent
 • 18/06 Groot Joggen van AP verviers
 • 10/07 De Klassieke Tessenderlo
 • 26/08 GvA Dwars deur Turnhout
 • 10/09 Jogging-stad Namen
 • 24/09 GvA Dwars door Mechelen
 • 01/10 Belfius Brussels Marathon & halve marathon Brussel
 • 01/10 Luik 10KM
 • 08/10 HBvL Dwars deur Hasselt
 • 14/10 Acerta Brussel Ekiden

Marsupilami wedstrijdkalender:

 • 30/04 15 km van Charleroi
 • 07/05 15 km van Luik
 • 14/05 15 km van Sint-Lambrechts-Woluwe op 15 km van Sint-Lambrechts-Woluwe
 • 23/06 12 km van Anderlecht
 • 22/09 10 km van Schaarbeek