Wil je met je kinderen rennen? Het advies van een professional om ze voorzichtig te initiëren…

SPORT – Uw kind is graag actief. U heeft het gevoel dat hij u ook graag wil vergezellen tijdens uw hardloopsessies. Dus waarom laat je hem niet aan de praat komen? Paula Radcliffe, voormalig wereldkampioene van de halve marathon en wereldvermaarder van de marathon, geeft u haar advies om haar in de beste omstandigheden in te wijden.

Paula Radcliffe is een wereldrecordhouder, wereldkampioen en multimedaillewinnaar, maar ook een moeder waarvan de kinderen zijn begonnen met lopen. Voor LCI, en terwijl de zomer een kans is om te oefenen als een familie, is de voormalige Britse atleet, peettante van de komende Magic Run Disney Races, die als een familie zal worden gerund op 22 en 23 september in Disneyland Parijs, is het distilleren van haar ouders advies om de jongste in de race in goede omstandigheden te zetten. En er is geen leeftijd om ze te initiëren.

Hardlopen, sport voor alle kinderen

“Het goede aan hardlopen is dat je doet wat je wilt, bijna alle sporten omvatten ook hardlopen op een bepaald moment. Het zorgt voor een uitstekende cardiobasis. Rennen is een moment voor jezelf nemen, rustig gedurende de dag. Maar het kan ook worden gedaan voor een concurrerend doel, met een focus op resultaten. Het past zich perfect aan iedereen aan, volgens hun wensen. Het is perfect voor elk kind.”

Pas de slag aan de leeftijd van het kind aan.

“Zodra hij begint te lopen, kan een kind rennen. Het enige wat u hoeft te doen is de intensiteit aan te passen. Als je met hem rent, laat hem dan het tempo, de afstand en het tempo bepalen. Hoe jonger de kinderen, des te belangrijker de intensiteit dan het uithoudingsvermogen of de afstand: minder kilometers en meer snelheid. Maar geen werk aan krachttraining totdat hij klaar is met opgroeien. Voorheen doen we dat met het lichaam en de troeven die we hebben, de buikspieren, de snelheid, enz. Maar je moet het lichaam niet benadrukken tot je 18 bent.”

Als de kinderen geluk vinden, zullen zij worden gemotiveerd – Paula Radcliffe, een Britse atleet die het verslag van de wereldmarathon sinds 2003 heeft gehouden.

Dwing hem niet, maar moedig hem aan!

“Hij moet rustig uit zichzelf komen, met korte afstanden als eerste. Hij moet al leren de regels van de gemeenschap, van de sport, weten hoe te delen als een team, zijn inspanningen beheren. Zet er niet te veel druk op, te jong. Dit is wat er meestal voor zorgt dat kinderen jong stoppen en niet meer willen blijven sporten. Ze moeten daar geluk vinden. Ze zullen dan gemotiveerd zijn, in staat om te vinden wat ze willen.”

Als hij het leuk vindt, stop hem dan in een club!

“Kleding is duidelijk essentieel! Goede kleren en schoenen, want het is belangrijk dat hij zich comfortabel voelt en zich niet bezeert. Als hij het echt leuk vindt, en niet alleen maar met je mee rent, stop het kind dan in een club. Hij wil niet dat zijn ouders hem dwingen. Een coach is er om hem/haar aan te moedigen, te ondersteunen en te helpen vooruitgang te boeken bij andere kinderen. Het is leuker voor het kind. Aan de andere kant moeten de ouders er zijn en laten zien dat ze trots zijn, maar dat ze niet iets van de kinderen mogen verwachten. De sport is over het ontsnappen aan de druk en het hebben van pret. Ik probeer om jonge astmapatiënten te maken begrijpen dat het hen niet kan tegenhouden – Paula Radcliffe.

Leer hem hoe hij zijn lichaam te laten werken

“Het lichaam is als een machine, je moet het ondersteunen. Je moet een evenwichtig dieet volgen, geef calcium aan kinderen die opgroeien zodat de botten sterk zijn. Kinderen zijn in staat om te begrijpen als we hen uitleggen dat, als we veel sporten, we koolhydraten goed moeten opslaan om te herstellen en energie te geven tijdens het sporten, eiwitten eten om spieren te hebben. Je moet ze uitleggen waar het eten voor is en ze zullen leren voorzichtig te zijn.”

Rennen, zelfs voor een astmatisch kind…

“Ik had astma toen ik begon te rennen. Ik werd gediagnosticeerd toen ik 13-14 jaar oud was. Ik dacht dat ik niet in staat zou zijn om door te gaan met atletiek. Maar het is juist het tegenovergestelde! En de dokter vertelde me dat ik gewoon moest leren hoe ik met de drugs om moest gaan, er mee om moest gaan, ze op het juiste moment moest nemen. Er waren nogal wat sessies die ik niet kon afmaken omdat er te veel stuifmeel of vocht in de lucht was dat tot crises leidde. Maar ik heb het gedaan. Ik heb het gedaan. Ik probeer jonge mensen met astma te laten inzien dat dit iets is om mee te leven, maar het mag hen niet tegenhouden. Hoe sterker de longen, getraind door sport, hoe beter de effecten van astma worden beheerst.